Випоювання курей несучих порід препаратами «ЧАСИС» та «МАГА» проводилось у фермерських господарствах Волинської та Рівненської областей.
Було сформовано дві групи курей несучих порід приблизно однакового віку для випоювання препаратами ТОВ «Айпакс-Україна». В першу групу ( Рівненська обл.) входило 15 голів курей несучих порід, з них 10 голів - віком 360 днів ( 51 тиждень), а 5 голів – віком 510 днів ( 72 тижні). В другу групу ( Волинська область) входило 32 курей несучих порід віком 360 днів ( 51 тиждень).
I група розпочала випоювання 16.02.2019 року, II група випоювання – 06.03.2019 р. В обох групах концентрація препаратів була однаковою ( ЧАСИС - 200 мл/1 т води + МАГА - 200 мл/1 т води), умови утримання не відрізнялись ( підлогове утримання в господарських приміщеннях без опалення), раціон обох груп курей незбалансований, складався з зерна, хліба, води.
На початку випоювання було холодно, тому воду кури особливо не споживали, доводилось замочувати хліб в робочому розчині, і таким чином проводити випоювання. В I групі випоювання ( Рівненська обл.) була проведена дезінфекція пташника 0,3% робочим розчином «ВТС-885». Дезінфекція з попереднім вичищенням пташника від посліду проводилась три рази за півроку: в лютому, березні і червні. В II групі випоювання ( Волинська обл.) дезінфекція не проводилась.
На початку випоювання яйценосність була наступна. В I групи з 15 курей несучих порід репродуктивного віку отримували по 4-5 яєць щодня. В II групи з 32 курей несучих порід отримували по 3-4 яйця щодня. Перші результати отримали не раніше як за 2 тижні після початку випоювання. В I групи після 14 днів випоювання яйценосність підвищилась з 4-5 яєць до 6-7 яєць за день. Після 4-х тижнів випоювання (28 днів) яйценосність стала: - в один день тижня 10-11 яєць, на наступний день – 9 яєць і так почергово. В II групи курей після 16 днів випоювання наступні результати: - в один день тижня 20 яєць, на наступний день 12-13 яєць. Вага яєць : в I групи курей – 65 грамів і вище, в II групи курей – 56 грамів. Слід зазначити, що в I групи курей випоювання відбувалось систематично, тому вага яйця там так і трималась 65 грамів і вище. А в II групі випоювання через 30 днів припинилось, і вага яйця стала зменшуватись.
Через 30 днів після початку випоювання в I групі курей перейшли на випоювання тільки препаратом «МАГА» в концентрації 300 мл/1 т води. В II групі курей перейшли на чисту воду і з 06.04.2019 р по 01.08.2019 р випоювання препаратами не проводилось. В результаті в I групі курей яйценосність підтримувалась приблизно на тому ж рівні, що вже було досягнуто випоюванням, а в II групі яйценосність поголів’я з 25 курей-несучок впала до 2-3 яєць на день. В окремі дні яйценосність становила 0 яєць на день. З 01.08.2019 р. по 09.08.2019 р. в II групі курей продовжили випоювання препаратами в концентрації : «ЧАСИС» 50 мл/1т води + «МАГА» 300 мл/1 т води. Яйценосність за 9 днів випоювання підвищилась до 5-6 яєць на день. З 09.08.2019 р. схему випоювання змінили, далі концентрація стала наступною: «ЧАСИС» 200 мл/1 т води + «МАГА» 200 мл/1 т води. Результати отримали після 21 дня випоювання. Станом на 21.08.2019 р. яйценосність стала: в один день 8-9 яєць, на наступний день 10-12 яєць. Вік цих курей на той момент становив 60 тижнів (420 днів). Ніяких змін в способі утримування не відбувалося, кури обох груп споживали незбалансований комбікорм, так як це зазвичай відбувається в приватному фермерському господарстві.
Спостереження, які велися за групами випоювання показали наступне: 1. Яйце, отримане від курей-несучок під час випоювання, має приблизно однакову рівну форму, воно є більшим за розміром ( від 65 грам і вище), жовток в такого яйця має більш виражений жовтий колір.
2. В кулінарії при випіканні випічки з таких яєць коржі мають яскравіший жовтий відтінок, самі коржі при випічці, наприклад, тортів стають більш пухкіші. Білок такого яйця краще збивається для приготування кремів.
3. В переважній більшості таких яєць проявляється зародок.
4. На тілі курей-несучок не спостерігається курячого кліща. Кліщ раніше появлявся в курей в теплу пору року як правило кожен рік.
5. На ногах курей зникли нарості і рогівки. Між пальцями навесні появилися гульки, але згодом вони зникли і далі не проявлялися.
6. Влітку, коли на вулиці була жара спостерігається наступне. Чиста вода споживається курями гірше, ніж робочий розчин «МАГА» в концентрації 300 мл/1 т води. А найкраще кури споживають робочий розчин «ЧАСИС» 50 мл/1 т води+ «МАГА» 300 мл/1 т води. Випоювання і спостереження продовжуються.
Если у вас есть какие-либо вопросы, пожалуйста, свяжитесь с нами.